SILICE Z LEVANDULE. Uklidňuje při napětí a depresi, tlumí bolesti hlavy, snižuje tlak.
Všeobecně nejoblíbenější a nejpoužívanější esenciální olej na světě. Jako jeden z mála esenciálních olejů, lze levanduli bezpečně použít neředěnou na kůži. Uklidňuje při napětí a depresi, tlumí bolesti hlavy, menstruační bolesti a dýchací obtíže. Snižuje krevní tlak, urychluje hojení, odpuzuje hmyz. Také má analgetické, protizánětlivé, antiseptické, sedativní a stimulační účinky. Levandulová silice neutralizuje pachy.
Levandule je příjemná v deodorantech, prospívá každému typu pleti, urychluje regeneraci kožních buněk a tím může být považován za látku omlazující pleť.
Esenciální olej se získává destilací květů a listů trsovitého polokeře 50 centimetrů vysokého, rozšířeného po celé Evropě. Hlavním producentem je Francie, Bulharsko, Tasmánie a Anglie.
Hlavní komponenty: Linalool, Linalyl Acetate
Použitá část rostliny: Květy
Extrakční proces: Parovodní destilace
Fyzický vzhled: Bezbarvá až světle žlutá kapalina
Země původu: Evropa
Obsah: 10ml
Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) je aromatická a léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Největší význam má jako tradiční léčivá a aromatická rostlina. Je známa předevšim pro svou nezaměnitelnou vůni. V průměru dorůstá až do výšky 50 či 60 cm.
Nálev z květu levandule se přidává do koupele – již v antickém Římě ji přidávali do koupele (latinské lavare znamená mýt, umývat se). Levandule se také vkládá mezi oblečení v šatníku, které krásně provoní a zároveň odpuzuje šatní moly. Uplatní se v kosmetickém průmyslu (vonné oleje, parfémy). Používá se i v kuchyni, hlavně ve Francii, Španělsku, Itálii, je jednou ze součástí provensálského koření. Květ levandule je pro své zklidňující účinky přidáván do směsí bylinek užívaných při bolestech hlavy, nespavosti, nervozitě a závratích. Mírně snižuje krevní tlak. Masáže oleji z levandule pomáhají při revmatických bolestech a mají povzbuzující účinek.
Tato rostlina se vyskytuje na vysluněných svazích, ojediněle vystupuje až k hranici lesa a často je pěstovaná v kultivarech. Původně se vyskytovala pouze v západním Středozemí, ale kulturou se rozšířila po celém Středozemí. Tradiční oblastí pěstování je jihovýchodní Francie v Provence, ale pěstuje se i v mnoha dalších zemích jižní Evropy, v Alžírsku aj.