Košík: 0 0,- CZK
Název eshopu
Nastavte si v admin / nastavení / předvolby / SEO

Batika za studena - míchání barev

Při batikování a barvení triček za studena je vhodné naučit se míchat barvy a mít tak barvy pod kontrolou.

Výrobci barev na textil vyrábějí desítky odstínů barev a to je dobře. Špatně je, když barvy neodpovídají vzorníkům a červená vám vyjde do purpurova nebo zelená do modra. Také se nějaké odstíny nedají koupit anebo právě sehnat.

Z těchto důvodů na batikování a barvení triček používáme tři základní odstíny:

Toto jsou tři základní odstíny sady barev pro batikování za studena Procion MX firmy Jacquard products, z kterých snadno namícháme ostatní základní odstíny (Red-červenou, Orange-oranžovou, Yellow-žlutou, Green-zelenou, Turquoise-světle modrou, Blue-modrou a Violet-fialovou). 

Barvy namícháme podle této tabulky (uvedená množství jsou v ml):

Míchání barev Jacquard Procion MX

Pokud tedy například chcete získat červenou barvu: smíchejte 150 ml Magenta a 50 ml Yellow a dostanete 200ml Red. Protože používáme 200 ml aplikovací lahvičky, množství barev tomu odpovídají.

Samozřejmě můžete používat již připravené a nadávkované barvy od výrobce. Pokud se vám ale hotové odstíny nebudou líbit nebo nebudou zrovna k dostání, máte možnost si je upravit. Usmívající seDoporučujeme kupovat si základní odstíny a upravovat si je k obrazu svému.

Druhý důvod, proč míchat barvy je ekonomický. Kvůli jednomu duhovému tričku se nevyplatí kupovat 7 odstínů barev (od Jacquard Procion MX by to stálo přes 600Kč), když si vystačíte se třemi odstíny (ani ne za polovinu).

O míchání barev jsme pro vás natočili video:

Zde si můžete koupit uvedené barvy Jacquard Procion MX. V našem testu barev obsadily první místo a osvědčily se i v praxi svou sytostí, zářivostí a trvanlivostí.

A pokud se vám nechce míchat barvy a umazat si při tom ruce, můžete si vybrat z nabídky našeho e-shopu  to pravé tričko pro vás… Usmívající se

Komentáře k Batika za studena - míchání barev

1
31.5.2016 22:33
Jana N.

Dobrý den,chtěla bych s dětmi ve škole nabatikovat trička.Barvy,máme koupené,jen mi není jasné v kolika ml/l vody a kolik barvy mam naředit,abych namíchala další základní barvy?Na videu mi příjde,že máte litrovou pet lahev,ale nevím kolik barvy celý 19g obsah?Mockrát, děkuji za odpověď.Jinak chválím Vaše stranky s pozdravem Jana.

2
1.6.2016 01:20
Mína

Výborný den Jano,
ano, ve videu máme litrové pet lahve od mléka :-) ale používáme i klasické 1 a půl litrové lahve od minerálky. Rozmícháváme v nich ne 19 g ale 40 - 50 g barvy. Záleží na tom, jak pěkné barvy chcete ve výsledku získat. Můžete dát barvy i méně. Čím více barvy ale dáte, tím sytější a zářivější odstíny získáte. Rozmíchané základní barvy pak můžete podle naší tabulky libovolně kombinovat. Příjemné tvoření! :-)
Mína

3
1.6.2016 06:58
Jana N

Míno, mockrát děkuji za odpověď.Přeji , hezký den Jana.

4
2.8.2016 17:21
J.P

Dobrý den, mohla bych se zeptat jak se vytvoří na triku srdce?
Vy máte ty trička moc hezké a děti by chtěli vytvořit si tento vzor.
Děkuji. :)

5
11.8.2016 20:26
Mína

Krásný den! Nejste první, kdo se nás ptá na vzory a barvy... :-) Nejen z tohoto důvodu právě chystáme e-book a on-line kurz o batikování. Najdete v něm rady a tipy, jak pracovat s kterými barvami a asi 10-15 jednoduchých vzorů, které s Vámi zvládnou i děti. Bude hotov cca během týdne až 14 dní. Můžete se těšit. :-)

6
13.8.2016 18:30
J.P

Děkuji Vám, že jste mě informovala. Budu se těšit. :-)
Přeji čarokrásný den.

7
1.10.2016 15:25
Táňa

Ahoj lidičky, ráda bych se zeptala, protože ve videu na míchání barev mi přišlo že jste míchali Duhu ale ne Jacquard Procion barvičky - takže mi není jasné, v jakém poměru barva : voda budu rozmíchávat tyto JP barvy, aby mi z nich vznikla požadovaná barva v kapalném stavu ? Děkuji, a také mě zajímá, kolika mililitrové jsou tyto barvičky JP ? Moc děkuji za odpověď, ze zelených strání... Táňa

8
1.10.2016 15:41
Vítek

Ahoj Táňo, barvy JP dáváme 4 až 5 procent, tedy 40 až 50 gramů na litr. V plastové lahvičce, co se prodává je 19 gramů barvy a v návodu je napsané rozpustit v půl litru vody, což odpovídá poměru necelá 4 procenta.
Při potřebě méně syté barvy je možné dát víc vody.

Stručný návod je napsaný u každé barvy
http://duhovetricko.cz/cz-detail-901780060-barva-na-textil-za-studena-jacquard-procion-mx-004-citronove-zluta.html

Přeju úspěšné barvení :-)

9
1.10.2016 18:08
Táňa

Čau Vítku,

díky

Táňa

10
29.9.2017 11:05
Andrea

Zdravím :) Bohužel se mi tu neukazuje vaše tabulka míchání barev :( A z videa to nemůžu rozluštit :D
Díky Andrea

11
29.9.2017 11:08
Mína

Zdravíme, Andreo! Děkujeme za upozornění, tabulka vypadla při aktualizaci e-shopu, už jsme to spravili. :-) Hezký den!

12
26.11.2017 11:49
Karla

Dobry den :) moc se mi líbí vase barevná tricka, cítím z nich radost ze zivota. Trosku me zarazilo video jak ta barva odteká do umyvadla a pak dál...Ziji na vesnici u kravína a pouzitá voda odtèká do nádrze do vykalu od krav a pak se rozvází na louky. Ráda bych vedela, jestli jste zkouseli nejaké prírodní barvení s pomocí rostlin, korenū, kvetin ecc. Dekuji a preji stastnè dny :)

13
26.11.2017 21:10
Mína

Milá Karlo, děkujeme za poznámku. :-) Ano, z odpadních látek po barvení (obarvená voda po máchání triček) také nemáme příliš velkou radost a také si klademe otázku "co s ní?"... Dopad barviv všeobecně na prostředí jsme zjišťovali na vícero místech a v podstatě nám bylo řečeno, že asi přímo závadné to není, nicméně nám doporučili, že s takovouto vodou (kalem) z čističky pak můžeme hnojit okrasné rostliny... Pokud máte možnost, obarvenou vodu raději vylijte jinam než na místo, kde se budou pást krávy... A ano, o barvení přírodními barvivy z rostlin jsme už uvažovali. :-) Máme k tomu již nastudovaný nějaký materiál a v příštím roce to budeme testovat. Určitě k tomu bude v nejbližší době (po zimě) i nějaké video. :-) Pokud se takováto batika osvědčí, je možné že ji zařadíme i do nabídky našeho e-shopu. Děkujeme za pochvalu, mějte se fajn a šťastné dny i Vám. :-)

14
25.4.2020 10:00
Katka

Dobry den, koupila jsem si u vas barvičky a udělala své první tričko. Ale nevím jestli jsem neudělala někde chybu? Barvu základní jsem míchala podle návodu na lahvičce. Po usušení mám barvu bledou. Viz foto. Děkuji za radu

15
25.4.2020 10:19
Mína

Přidala jste před barvením sodu? Těžko říct, kde jste udělala chybu, když nevíme, jak jste postupovala... ani nevíme, jakými barvami jste barvila... Nejlepší je si koupit k barvení za symbolickou cenu i náš Video návod, kde uvidíte přesně, jak postupovat. Zdravíme! https://duhovetricko.cz/cz-kategorie_570865-0-navody-na-batikovani.html

16
5.2.2021 12:02
Vendulka

Dobrý den. Prosím když si barvy rozmícháme do nějaké lahvičky vydrží nebo je třeba hned spotřebovat a tedy spíše rozmichavat jen méně. Děkuji.

17
5.2.2021 12:09
Mína

Dobrý den, barvy nějaký čas vydrží, dejte je do tmy a do studena, do sklepa nebo do lednice. My to tak děláme. Ale nevíme jak dlouho vydrží, protože je obvykle do týdne spotřebujeme. Ale nějaký čas určitě vydrží... Zdravíme!

18
20.9.2022 13:15
Alena

Dobrý den,
jaké barvy mám namíchat, aby mi vznikla hodně tmavá olivová spíše do zelena? Chci obarvit vlnu. Děkuji Alena

19
20.9.2022 14:14
Mína

Dobrý den Aleno, míchám to od oka, tak Vám přesně neřeknu. Zelená se míchá z žluté a tyrkysové, z toho vycházím. Když chci tlumenější přírodnější odstín, míchám to z tmavší žluté (žlutá s trošičku oranžové) a místo tyrkysové dám tmavě modrou (tyrkysová s trošičkou magenty). A pak podle potřeby přidávám - žlutou, tyrkysovou, oranžovou... do té doby, dokud se mi to nelíbí! Je to magie, no, snad Vám to trochu pomohlo... :-) Úspěšné tvoření! Mína

20
13.8.2023 15:54
Ygritte

Dobrý den, poradíte mi, jakým směrem se vydat, když bych chtěla namíchat petrolejovou barvu? Nebo třeba namornicky modrou?
Jde mi především o to, zda to jde ze základních třech, nebo jestli je potřeba na ztmavení odstínů černá?

21
14.8.2023 11:45
Mína

Dobrý den, ano, námořnickou modrou namíchám jednoduše tak, že do tmavě modré (tyrkys plus malinko magenty) přidám trochu černé. Petrolejovou namíchat neumím, asi s přidáním trochu zelené... Zdraví Mína

22
16.10.2023 22:57
Leni

Dobrý den, je možné nabarvit tričko za sucha bez předešlého namáčení? Chtěla bych si vytvořit svoje barvy ale zároveň si rezerváží např studeným voskem vytvořit obrys mandalu apod která zůstane neobarvená... ?

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace